POVIJEST VINARIJE MIHALJ
1953. godine Ivan Mihalj dolaskom u Kutjevo kupuje vinograde na 3 lokacije: Mačevo brdo-Vidim, Zaječovac i Pod križem. Kooperativni odnos prema kutjevačkoj vinariji – Kombinatu 1990. zamjenjujemo s osnivanjem poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva, a 1996. Branko i Elizabeta Mihalj otvaraju obrt. Trenutno gospodarimo sa 4,5 ha vinograda gdje su zastupljene ove sorte grožđa: graševina, portugizac, rajnski rizling, traminac, cabernet sauvignon, merlot i muškat ruža. Naša vina od 1994. dobivaju prestižne nagrade na poznatim festivalima vina.
PROIZVODNJA VINA
Obitelj Mihalj iz Kutjeva njeguje tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vina od 1953. godine. Produkt dugogodišnjeg rada i iskustva je Vrhunska graševina, koja je u više navrata ocijenjena zlatnim medaljama. Osim Vrhunske graševine, obitelj Mihalj vrlo uspješno proizvodi i Traminac te Rajnski rizling od bijelih vina, a Cabernet sauvignon, Merlot, Portugizac i Muškat ruža od crvenih vina. 2010. godine Šampion Vinovite i najbolje bijelo hrvatsko vino graševina berba 2008
VINOGRADI OBITELJI MIHALJ
Vina s južnih obronaka Krndije, uzgojena na tlu Zlatne doline poznata su po svojoj vrhunskoj kvaliteti. Po svojoj kvaliteti prepoznata su ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Plodonosno kutjevačko vinogorje daje obilje bijelog grožđa koja marljivim radom vinara postaju bijela vina. Među njima se ističu: Graševina, Traminac, Rajnski rizling. Osim bijelog grožđa, ovdje su također izvrsne i crne sorte grožđa. Vrhunska Graševina je jedna od posebnosti vinarije Mihalj.
Gnojidba se obavlja sa 100% organskim stajskim gnojivom. Berba grožđa se obavlja isključivo ručno. Zelena, kasna i ledena berba su također posebnosti vinarije Mihalj. Vinograd se nalazi na 200-350 m nadmorske visine. Prosječna dob je 14 godina a sadrži 3.4 ha bijelih i 1.5 ha crnih sorti. Gustoća nasada je 5000 trsova/ha, tj. 2 m2 po trsu. Bijele i rose sorte fermentiraju u inox posudama 15-24 dana, ovisno o sladoru mošta, pri 14-16°C za bijele te 18-22°C za rose. Crno vino fermentira 3 tjedna (ovisno o ekstrakciji tanina) u badnjevima uz dnevna potapanja komine pri 25-28°C. Bijela i rose vina dozrijevaju u inox posudama na talogu 8-10 mjeseci. Crna vina dozrijevaju 8 mjeseci u inox posudama i 24 mjeseca u hrastovim bačvama.